Jägarexamen

Din guide till Jägarexamen. Här kan du läsa om allt som krävs för att ta sin jägarexamen och få jaktlicens. 

Vår digitala jägarexamenutbildning finns tillgänglig för dig som vill ta jägarexamen online, utan krav på fysisk närvaro under studietillfällen. Du kan studera när, vart och hur du vill från alla typer av enheter.

Innehåll

Jägarexamen Online

HUR TAR MAN JÄGAREXAMEN?

Att bli jägare är något som många, kanske till och med de flesta, någon gång har tänkt på eller drömt om. Att jaga är något som finns i vårt DNA, och de flesta av oss, framförallt vi som hänger på denna sida, har alltid haft en önskan om att få bege sig ut i skogen och delta i sin första jakt.

Men till skillnad från tusen år sedan, så är det inte så lätt som att bara bege sig ut på ett äventyr och fånga eller fälla ett byte, och sedan ta det tillbaka till byn. Inte för att själva jakten var lätt, men när det kommer till regler och lagar så är det inte lika simpelt.

Som de flesta vet så kräver all typ av jakt en så kallad “Jaktlicens”. Detta är något man tilldelas efter att man tagit jägarexamen och utförd teoretiska och praktiska prov som sedan lämnas in för godkännande av jägareförbundet i Sverige.

Med det sagt, så är det kanske inte alla som har exakt koll på hur det fungerar, även om man varit jaktintresserad länge och kanske försökt söka rätt på informationen på egen hand.Därför har vi nu skapat denna guide för att du ska kunna lära dig allt som krävs för att bli jägare, och ta din jägarexamen, men också hur jakt och dylikt fungerar mer generellt i Sverige.

Du kan även också starta din resa direkt, genom att gå vår “Jägarexamen Online”-utbildning som du hittar i länken nedan.

Jägarexamen Online – Bas

Original price was: 3000,00 kr.Current price is: 1995,00 kr.

Billigast!

Allt du behöver för att klara jägarexamensprovet!

 • Inspelade Videolektioner med certifierad instruktör
 • Övningsfrågor, quiz och delprov
 • Tillgång till hela kursen direkt och 12 månader framåt

Och mycket mer!

Jägarexamen Online – Komplett

Original price was: 6000,00 kr.Current price is: 4499,00 kr.

Mest Populär

Allt i Jägarexamen Online BAS samt:

 • Teoriprov* ink grundavgift.
 • Kul & hagelgevärsprov* ink grundavgift.
 • T-shirt från Ranger.se

Jägarexamen Online – Plus

Original price was: 9900,00 kr.Current price is: 8900,00 kr.

Allt i Bas & Komplett samt:

 • Provskjutning 1 tillfälle m. instruktör inkl. avgift

 

Kommer snart. Du kan uppgradera ditt befintliga paket till PLUS när det är tillgängligt.

Ej Tillgänglig

Jägarexamen - 5 steg från start till mål.

Här listar vi de 5 stegen för att ta dig från nybörjare till färdig jägare med licens. Vi kommer gå igenom alla dessa moment i mer detalj längre ner på sidan, men här är den övergripande linjen från start till mål.

I Sverige innebär jägarexamen en kombination av teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter kring jakt. Att ta jägarexamen är en viktig del av att bli en ansvarsfull jägare, och det finns en fastställd process att följa. Här är de grundläggande stegen för att ta jägarexamen i Sverige:

 1. Teoretisk Utbildning: Först måste du genomgå en teoretisk utbildning. Detta kan göras via självstudier eller genom en kurs. Kursen täcker allt från viltbiologi, jaktmetoder, lagstiftning till etik kring jakt.

 2. Teoretiskt Prov: Efter teoriutbildningen kommer du att behöva klara ett teoretiskt prov. Provet består av flervalsfrågor om olika aspekter av jakt och viltvård.

 3. Praktisk Utbildning: Efter att ha klarat det teoretiska provet måste du genomgå en praktisk utbildning. Detta inkluderar bland annat skjutövningar på skjutbana samt hantering av vapen.

 4. Praktiska Prov:

  • Skjutprov: Du måste visa kompetens i att skjuta med hagelgevär och kulgevär. Detta inkluderar att kunna träffa rörliga och stillastående mål.
  • Säkerhetsprov: Detta test undersöker din förmåga att hantera vapen på ett säkert sätt i olika jaktliknande situationer.
 5. Jägarexamensbevis: När du har klarat både det teoretiska och de praktiska proven får du ditt jägarexamensbevis. Med detta bevis kan du sedan ansöka om vapenlicens för jakt.

Att skaffa vapenlicens är separat ifrån själva jägarexamen. Det är något som du gör via polisen och ingenting som dina instruktörer kan göra åt dig. Vapenlicensen är såklart knuten till jakten, då du kommer få berätta vad syftet är med tillståndet att få inneha vapen.

Längre ner på sidan hittar du mer information om alla dessa moment. 

Jägarexamen

Jägarexamen Online

Genom vår digitala utbildning för jägarexamen får du fri tillgång till allt material du behöver för att kunna studera effektivt och helt i din egen takt med videomaterial, frågeformulär, och textbaserad information.

Du har tillgång till materialet precis när och vart du vill, vilket gör att du inte behöver anpassa dig eller lägga om din vardag för att gå kurserna.

Ta en titt på våra paket och vad dem innehåller, och välj det som passar dig.

Jägarexamen Online

Jägarexamen Intensivkurs

Jägarexamen via lokala studieförbund eller privat utbildare är, som vi har nämnt tidigare, en väldigt tidskrävande och kostsam affär. Detta är självklart ingen dålig väg på något vis, men de flesta av oss har mest troligt inte tiden eller möjligheten att dedikera flera månader av tidsfasta studietillfällen.

Lösningen på detta har tidigare varit så kallade “Jägarexamen Intensivkurs” där man komprimerar utbildningen till bara ett par veckor, och kanske istället träffas varje dag.

Detta tar dig närmre mål, men kräver fortfarande en fysisk närvaro och insats. De “mest intensiva” utbildningar kan göras på heltid under en veckas gång, men kostar också där efter. Här är avgiften oftast mellan 12.000-15.000kr för utbildningen.

Ranger Jägarexamen Intensivkurs Online

Med vår jägarexamen online utbildning så kan du vara precis hur intensiv du vill! Du har tillgång till allt studiematerial på direkten och kan studera dygnet runt om du känner för det. Du behöver alltså inte anpassa dig efter någon annan, och du kan studera när och vart du vill, för en femtedel av priset.

Jägarexamen Intensivkurs

VI HJÄLPER DIG ATT LYCKAS.

Vårt mål är att alla våra studenter ska ta sig i mål och få sin jaktlicens. Våra instruktör finns tillgängliga för dig med alla möjliga frågor och tips, vi hjälper dig givetvis också att boka teori och praktiska prov vid önskan.

Du är välkommen, oavsett erfarenhet.

Så tar du jägarexamen och din första jakt.

Dessa steg behöver du genomgå för att kunna avlägga din jägarexamen och äntligen kunna ta dig ut på din första jakt.

Praktiska prov - Uppskjutning

Den stora delen av jägarexamen är att ta det teoretiska provet. Detta prov kräver studier antingen på egen hand eller via en typ av kurs. 

Det klassiska sättet att studera på är via en anordnad kurs lokalt, vilket ofta brukar vara fysiska träffar veckovis mellan 12-18 veckor.

Det finns även möjlighet till intensiva kurser från 1-4 veckor, också dessa med fysisk närvaro.

Du avlägger ditt teoretiska prov på en skjutbana med en instruktör.

PRAKTISKA PROV - UPPSKJUTNING

Efter ditt teoretiska prov så gör du sedan en uppskjutning med kulvapen och hagelvapen. Detta sker oftast vid samma tillfälle och samma skjutbana. 

Licenser & Medlemsskap

Efter du avklarat Jägarexamen så är det dags att licensera dig och bli medlem i svenska jägareförbundet. Dessa licenser krävs för att du ska aktivt få delta i jakt, och medlemsskapet i svenska jägareförbundet har en hel del andra förmåner. Dessa licenser och medlemsskap behöver förnyas inför varje säsong.

Börja jaga

Sedan är det dags att börja jaga!

Hur du går tillväga här kan inte alltid vara så enkelt dock, därför har vi tilldelat en sektion nedan där du kan lära dig hur man faktiskt börjar jaga i ren praktik, och hur du kan ta dig ut på din första jakt.

Ta Jägarexamen Online

There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, by injected humour, or randomised words which don’t look even slightly believable.

Jägarexamen Online – Bas

Original price was: 3000,00 kr.Current price is: 1995,00 kr.

Billigast!

Allt du behöver för att klara jägarexamensprovet!

 • Inspelade Videolektioner med certifierad instruktör
 • Övningsfrågor, quiz och delprov
 • Tillgång till hela kursen direkt och 12 månader framåt

Och mycket mer!

Jägarexamen Online – Komplett

Original price was: 6000,00 kr.Current price is: 4499,00 kr.

Mest Populär

Allt i Jägarexamen Online BAS samt:

 • Teoriprov* ink grundavgift.
 • Kul & hagelgevärsprov* ink grundavgift.
 • T-shirt från Ranger.se

Jägarexamen Online – Plus

Original price was: 9900,00 kr.Current price is: 8900,00 kr.

Allt i Bas & Komplett samt:

 • Provskjutning 1 tillfälle m. instruktör inkl. avgift

 

Kommer snart. Du kan uppgradera ditt befintliga paket till PLUS när det är tillgängligt.

Ej Tillgänglig

Jägarexamen Teoriprov

Den första, och största, delen av att ta jägarexamen är den teoretiska delen. I detta moment görs många timmars studier i grupp eller enskilt, på fysiska träffar och lektioner, eller som nu i mer modern tid – Online här på Jaktutbildningar.se

Den teoretiska delen är till för att lära dig en rad olika moment som kommer göra dig till en effektiv, trygg och medveten jägare. Den ger dig koll på lagar och regler, hur skog och jakt fungerar i teori och praktik, och även hur själva jakten går till. Du lär dig givetvis också vad för typ av vilt som du kan jaga och hur man går till väga för att delta i dessa specifika jakter under säsongen.

Den teoretiska delen är uppdelad i flera olika delar, här har du kapitlen saxat från just vår utbildning som är lite mer omfattande än vissa andra.

1. Jägaren och dess historia.

Denna del handlar om hur man blir jägare, varför vi jagar , vart man jagar och mycket mer. Man går även igenom etik och lagar när det kommer till jakt och vad som krävs och förväntas av dig som framtida jägare.

2. Ekologi och Viltförvaltni​ng

Vad viltförvaltning innebär och hur detta fungerar i praktiken samt hur vi kan vårda viltet som jägare

3. Jaktformer

Detta kapitel är nog det största och går igenom hur jakt utförs i många olika former. I detta kapitel går man igenom en uppsjö av jaktformer och hur dem fungerar, bland annat

 • Jakt med hund (alla metoder)
 • smygjakt
 • Vakjakt
 • Klappjakt
 • Spårningsjakt
 • Grytjakt
 • Fångst

Samt mycket mer. I detta kapitel lär man sig också om eftersök av olika typer av vilt, som klövvilt, småvilt och rovvilt.

4. Lagar och Regler

Lagstiftning tillhörande Jakt och skog. Väldigt viktigt att kunna och ett av de viktigaste momenten i jägarexamen.

5. Vapen

Allt om hur vapen i jaktsammanhang fungerar, och det som krävs för att du ska kunna avlägga skjutprov och sedan beviljas vapenlicense.

6. Viltarter

Detta kapitel lär dig om alla viltarter vi jagar i Sverige och hur detta går till.

 

Översikten för Jägarexamen Teoriprov säger nog bara en liten del av vad som faktiskt krävs och vad som ingår i en komplett utbildning för jaktlicens.

Alla dessa moment omfattas både i böcker och från en uppsjö av källor på nätet, men den enklaste och bästa formen av utbildning anser vi är vår Jägarexamen Online.

 

Efter studierna

När du, i din egen takt och helt på dina egna villkor, har genomgått utbildningen och känner dig trygg genom att göra våra testprov och frågeformulär, är det dags att avlägga jägarexamen teoriprov. Detta görs oftast via någon auktoriserad instruktör lokalt på din ort, eller görs helt online via naturvårdsverket.

Vi hjälper dig såklart med det du behöver, och via våra komplettpaket så fixar vi också bokningen av dessa prov åt dig vid önskat tid och datum.

Jägarexamen Skjutprov

Efter avlagt teoriprov så är det dags att göra skjutprov. Dessa skjutprov delas upp i flera delar, och är relevanta för de vapen som du önskar att få licens för att använda.

Om du ska göra en så kallad “komplett” jägarexamen så ska du göra uppskjutning för både hagelvapen och kulgevär. Där gör man oftast 2 delprov, där delprov 1 är hagel och delprov 2 är kula.

Dessa skjutprov har du nog klurat ut går ej att genomföra online, till skillnad från alla andra delar av jägarexamen.

För att utföra din uppskjutning behöver du boka en tid för detta på en närliggande skjutbana eller jaktbutik som erbjuder uppskjutning inför jägarexamen.

 

Detta är naturligtvis inga konstigheter, men om du aldrig hanterat eller avfyrat ett vapen innan så rekommenderas också att du genomgår övningsskjutning innan.

 

Om du väljer att köpa våra kurser “Jägarexamen Online Komplett” och “Jägarexamen Online Komplett Plus” så bistår vi med att hjälpa dig boka alla provtagningar, teori och skjutproven, och i pluspaketet fixar vi även att du får komma och göra en instruktörsledd övningsskjutning innan det är dags. 

Avlägg Jägarexamen

Hur börjar man jaga?

Efter du har gått vår utbildning och gjort proven för jägarexamen, så är du nästan redo att börja jaga! Det tuffaste jobbet är gjort, men vi är inte riktigt klara för att bege oss ut i skogen direkt och bara köra igång.

Som nybliven jägare så är det ett par saker som du behöver ordna innan det är dags.

Vapenlicens

Eftersom vi i Sverige inte får jaga med pilbåge, än så länge, eller spjut för den delen, så krävs det i regel ett skjutvapen för att du ska kunna genomföra en lyckad jakt.

Även om du i jägarexamen gör uppskjutning av kul och hagelgevär, så innebär inte detta att du är godkänd för att äga och använda skjutvapen ännu. Vapelicens ‘Jaktvapen’ krävs, och godkännandet för detta gör du hos Polisen.

När du skickar in din ansökan ska du också skicka in en kopia på ditt jägarexamensbevis, vilket är ett krav för att du ska få licens för jaktvapen.

Jaktkort

Det statliga jaktkortet är något du införskaffar genom en ansökan till Naturvårdsverket eller Svenska Jägareförbundet. Detta innehåll viltvårdsavgiften, vilket är en kravställd avgift för alla jägare. Jaktkortet måste förnyas och betalas in varje år för att du ska få delta i årets jaktsäsong. Givetvis behöver du inte betala in jaktkortets avgift om du inte har tänkt jaga detta år.

Medlemsskap i Svenska Jägareförbundet

Detta är inget krav, men en stark rekommendation från oss på Ranger & Jaktutbildningar.se

Svenska Jägareförbundet är den förening som handhar allt med jakt och viltvård i Sverige. Det är här du hämtar ut ditt jaktkort, får din jägarförsäkring och en hel uppsjö av andra förmåner.

Du har även som medlem i Svenska Jägareförbundet insyn och möjlighet att komma med åsikter om hur du vill att jakten i Sverige ska bedrivas.

Jaktutrustning

Vi har en helt dedikerad sida till utrustning, vapenskåp och annat. Men när du ska bege dig ut i skogen så är det viktigt att du är utrustad på bästa möjliga vis. Läs mer om detta HÄR

Jaktlag

Du måste såklart inte vara med i ett jaktlag för att få jaga. Sanningen är att största delen av jakten utförs på egen mark i Sverige. Givetvis har vi inte alla lyxen att äga skog och vildmark och därför kan den enklaste vägen för någon att komma ut på jakt är att ansluta sig till en förening eller ett jaktlag. Läs mer om detta på vår enskilda sida om hur du börjar jaga.

Ta jägarexamensprov lokalt på din ort

Frågor? Kontakta oss

Kontakt